woensdag 23 januari 2013

L5+6: Thema India

Hallo allemaal!

Met het 5de en 6de leerjaar werken we momenteel rond thema 'India'.

We begonnen met de film 'I am Kalam' waar een jongentje uit een lagere kaste bevriend geraakt met een rijke jongen uit een hogere kaste.
Bij het binnenkomen kregen alle leerlingen een 'tika', dit is een stip op het voorhoofd.

Na de film speelden we het kastesysteem na. Elke leerling trok een kaartje waarop stond in welke kaste ze behoren.
Zo moesten de leerlingen enkele vragen over de film oplossen. Enkel de leerlingen van de hoogste klasse (de Brahmanen) mochten vrijuit spreken. De andere leerlingen moesten oftewel hun vinger opsteken oftwel de toestemming vragen aan de Brahmanen om te spreken.
Ook mocht er iets kleins gegeten en gedronken worden, de hoogste en de tweede hoogste kaste werden bediend door de laagste klasse. De laagste klasse mocht jammergenoeg niet eten en drinken..

Ook dit staat nog op het programma: het maken van 'Chai' (de thee die in de film voorkomt), opzoekwerk rond het land 'India', een papieren hand versieren met Henna en het maken van een Madhubani kunstwerkje (een Indische kunsstijl).

Namaste!


Kalam en zijn nieuwe vriend

L3+4: Een nieuw jaar!

Hallo allemaal!

Het nieuwe jaar is al een tijdje in het land en met het derde en het vierde leerjaar werken we momenteel rond het thema '2013'.

We begonnen het thema met een les over goede voornemens.
Wat zijn goede voornemens?
Welke goede voornemens kunnen kinderen hebben?
Nadien maakte iedereen elk voor zich een voornemen en we staken dit in een doos. Op het eind van het schooljaar zullen we deze voornemens er terug bijnemen en kijken we eens hoe ver we staan.

Een nieuw jaar, een nieuw begin. We probeerden te voorspellen wat er allemaal zal gebeuren in 2013.
Nadien probeerde de leerkracht de toekomst van de leerlingen te voorspellen aan de hand van tarotkaarten.
De volgende les merkten we dat er heel weinig was uitgekomen, de toekomst voorspellen gaat dus niet.

Wat we wel kunnen doen is nadenken over hoe we de toekomst willen zien. Daarom schreven we een brief naar onszelf binnen 10 jaar. Wat wil je studeren? Waar wil je werken? Wie wil er al een auto?, ....

Tenslotte dachten we na over hoe de toekomst er zal uitzien binnen 1000 jaar. We maakten hier een tekening van in 'sgraffito'.
3013 volgens Jessy

L1+2: Pettson en Findus

Dag iedereen,

In het eerste en tweede leerjaar werken we deze periode rond de uitvinder Pettson en zijn kat Findus.
We beginnen steeds met een kort fragmentje film, daarna werken we rond dit thema.

Dit zijn de thema's die aan bod kwamen:
-De zwemkampioen: wat kan jij goed, wat kan jij niet goed
-Groot en klein: hoe zag jij eruit toen je baby was, hoe zie je er nu uit, hoe zal jij eruit zien als je 30 jaar en 80 jaar zal zijn??
-Geheugenverlies: Hoe ziet jouw familie eruit? Wie heeft er een oma of opa, wie heeft er een stiefmama of stiefpapa, wie heeft er twee mama's of twee papa's,....?.
-De kleren van Findus: We ontwerpen zelf kleertjes voor Findus de kat!
-Schattenjacht! We bespreken wat 'goed samenwerken' is en passen dit toe aan de hand van opdrachtjes om zo de puzzelstukjes van de schatkaart te verzamelen. Wie vindt de schatkist??
-Muziek! We bespreken wat onze lievelingsmuziek is en verzinnen bij een stukje klassieke muziek ons eigen verhaaltje! Ook mogen de lln zelf muziek maken met een aantal muziekinstrumenten.

Ik kan je alvast vertellen dat Pettson en Findus goed in de smaak vallen bij de kinderen!

Hoera, de schat!